Για το βιβλίο και την περιβαλλοντική εκπαίδευση

14/9/10

Αυτοσχέδιο Θέατρο: Ένα εργαλείο ανάπτυξης του εαυτού και της ομάδας με βάση τη Μέθοδο Θεατρικής Γραφής & Παράστασης του Θεάτρου ο Κόσμος

Το Κέντρο ΓΕΝΑΘΛΟΝ και το Συστημικό Κέντρο Οικογενειακής και Ομαδικής Θεραπείας διοργανώνουν, για πέμπτη χρονιά, Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο:

Αυτοσχέδιο Θέατρο: Ένα εργαλείο ανάπτυξης  του εαυτού και της ομάδας
με βάση τη Μέθοδο Θεατρικής Γραφής & Παράστασης του Θεάτρου ο Κόσμος
      Απευθύνεται σε επαγγελματίες που δουλεύουν με ομάδες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας, θεατρολόγους, μουσικούς, συντονιστές εργαστηρίων τέχνης).
Το εργαλείο
      Το εργαλείο κινείται σε δύο βασικούς άξονες. Καταρχήν, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με το θέατρο και βιώνουν τις κύριες παραμέτρους του (συγγραφή του έργου, πρόβες, σκηνοθεσία, σκηνικά, μουσική και παράσταση).
      Ταυτόχρονα, μέσα από αυτή τη θεατρική πορεία, οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν τις ατομικές δεξιότητες και την αυτονομία τους. Επιπλέον, μέσα από τη σχέση και την αλληλεπίδραση, αποκτούν ευαισθησία στη διαφορετικότητα του άλλου και αναλαμβάνουν την ευθύνη για  το συλλογικό αποτέλεσμα.
      Το Εργαστήρι Θεατρικής Γραφής & Παράστασης του Θεάτρου ο Κόσμος λειτουργεί ως μικρογραφία του μεγάλου θεάτρου, της κοινωνίας. Η δημιουργία του θεατρικού έργου ξεκινάει από μία βασική ιδέα που επιλέγεται από την ομάδα και τον/την συντονιστή/τρια. Μέσα από διαδοχικούς θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς και αυθόρμητη γραφή πάνω στους αυτοσχεδιασμούς, τα μέλη δημιουργούν το θεατρικό έργο και το ανεβάζουν σε παράσταση. Σκηνές και σκέψεις της καθημερινότητας μετατρέπονται σε τέχνη κι έτσι τα μέλη βιώνουν ότι:
"Ο κόσμος ολόκληρος είναι ένα θέατρο κι εγώ έχω μια θέση στη σκηνή, που μου ανήκει".

περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο εδώ