Για το βιβλίο και την περιβαλλοντική εκπαίδευση

14/9/08

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Νηπιαγωγείο


Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος το βιβλίο της Ασπασίας Βασιλάκη "Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο, Δημιουργικές διαθεματικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης των παιδιών με το περιβάλλον". Με το βιβλίο αυτό επιχειρείται με επιστημονικά έγκυρο και παιδαγωγικά κατάλληλο τρόπο, η εξοικείωση εκπαιδευτικών και παιδιών με τις αρχές και τα βασικά μεθοδολογικά εργαλεία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο σύγχρονο Νηπιαγωγείο. Τα προγράμματα που αναπτύσσονται συνδέονται με τη θεματολογία της Unesco για την Εκπαίδευση και την Αειφόρο Ανάπτυξη (2005-2014). Συγκεκριμένα παρουσιάζονται οι θεματικές: 1.Διατροφή και Ποιότητα ζωής 2. Ενέργεια 3.Ανθρωπογενές περιβάλλον- Η γειτονιά μας.
Τα περιβαλλοντικά αυτά θέματα προσεγγίζονται μέσα από ποικίλα μεθοδολογικά εργαλεία στο πλαίσιο της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης στο νηπιαγωγείο καθώς αξιοποιούνται όλες οι μαθησιακές περιοχές, σύμφωνα με το ισχύον ΔΕΠΠΣ για το Νηπιαγωγείο. Κάθε περιβαλλοντική ενότητα εμπλουτίζεται από θεωρητικές γνώσεις, χρήσιμες για τον εκπαιδευτικό, και συνοδεύεται από πρωτότυπα φύλα εργασίας για τη δημιουργική έκφραση των παιδιών.
Η παρουσίαση του βιβλίου στο Ηράκλειο θα γίνει την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στις 19.00 στη δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω (2ος όροφος), υπό τη διοργάνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ηρακλείου "Δομίνικος Θεοτοκόπουλος" και του εκπαιδευτικού τμήματος των εκδόσεων Κέδρος.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Δ. Αποστολάκης, υπεύθυνος Π.Ε. Α/θμιας Ηρακλείου και η κα. Ε. Σβορώνου, υπεύθυνη Π.Ε. και κατάρτισης του WWF Hellas- συγγραφέας.