Για το βιβλίο και την περιβαλλοντική εκπαίδευση

26/6/08

Καλοκαιρινό πρόγραμμα για παιδιά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Μ.Φ.Ι.Κ.) διοργανώνει ένα εβδομαδιαίο θεματικό πρόγραμμα με τίτλο «Ο μικρόκοσμος στο στερεοσκόπιο - Αράχνες και Σκορπιοί». Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε παιδιά 9 -12 ετών, θα υλοποιηθεί στη διάρκεια τριών ανεξάρτητων εβδομάδων μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, στις νέες εγκαταστάσεις του Μουσείου, στην παραλιακή λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου στο Ηράκλειο. Οι σκορπιοί και οι αράχνες είναι ζώα με ιδιαίτερη μορφολογία και συνήθειες. Διάφοροι μύθοι και προκαταλήψεις είναι γνωστοί γύρω από αυτά, δημιουργώντας μια εικόνα μυστηρίου και φόβου για τα παιδιά ενώ παράλληλα οι μορφές τους έχουν συνδεθεί με ήρωες πολλών παιδικών σειρών. Στη διάρκεια του προγράμματος και μέσα από την εξερεύνηση, την κατασκευή, την παρατήρηση, τις διαδραστικές δραστηριότητες αλλά και την οργάνωση μικρής θεατρικής παράστασης, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την αράχνη ασπίδα, την αράχνη καβούρι, τα δηλητηριώδη είδη, το δυνατό ιστό των αραχνών, την αναπαραγωγή και το μεγάλωμα των μικρών αραχνών και σκορπιών και πολλά άλλα.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στον Ερευνότοπο και στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μουσείου, τις παρακάτω εβδομάδες και ώρες:
1η εβδομάδα: Δευτέρα 14 Ιουλίου μέχρι Κυριακή 20 Ιουλίου 2008 (εκτός Σαββάτου 19 Ιουλίου 2008). Ώρες : Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 14:30, Κυριακή 10:00 – 14:00.
2η εβδομάδα: Δευτέρα 25 Αυγούστου μέχρι Κυριακή 31 Αυγούστου 2008 (εκτός Σαββάτου 30 Αυγούστου 2008). Ώρες : Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 14:30, Κυριακή 10:00 – 14:00.
3η εβδομάδα: Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου μέχρι Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008 (εκτός Σαββάτου 6 Σεπτεμβρίου 2008). Ώρες : Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 14:30, Κυριακή 10:00 – 14:00.
Το θεματικό πρόγραμμα «Ο μικρόκοσμος στο στερεοσκόπιο - Αράχνες και Σκορπιοί» θα υλοποιηθεί από τους μουσειοπαιδαγωγούς του Μ.Φ.Ι.Κ. σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες του Μ.Φ.Ι.Κ. και θα περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες:

· Γνωριμία με το θέμα με χρήση πολυμέσων

· Συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με ειδικούς επιστήμονες του Μ.Φ.Ι.Κ.

· Παρατήρηση και σχεδιασμός στο στερεοσκόπιο

· Κατασκευές σκορπιών και αραχνών

· Καταιγισμός ιδεών και σενάριο για θεατρική παράσταση

· Κατασκευή σκηνικών για θεατρική παράσταση

Στο τέλος του κάθε εβδομαδιαίου προγράμματος θα πραγματοποιείται έκθεση των κατασκευών και παρουσίαση της θεατρικής παράστασης. Tιμή συμμετοχής 80 ευρώ / παιδί.
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τη γραμματεία του Μουσείου στο τηλέφωνο 2810 - 282740 (κα Χατζηνικολάκη) από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 14:30.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού των παιδιών που θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα, παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους γονείς να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Στις κρατήσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.